Kastamonu

Sosyal Etkinlikler
Düzenlenecek Gezi
Ulaşım ve Konaklama

Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi

1888 yılında zamanın valisi Abdurrahman Paşa döneminde, cezaevi olarak inşa edilen bina, 1983 yılında Kültür Bakanlığınca satın alınarak restore edilmiş ve 1992 yılında Kültür Merkezi olarak hizmete girmiştir. Üst katında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü idari bölümü, alt katlarda ise galeri salonları ve 200 kişi kapasiteli çok amaçlı salonu mevcuttur.

Kastamonu Arkeoloji Müzesi

1914 – 1917 yılları arasında İttihat ve Terakki Cemiyeti Binası olarak inşa edilmiştir. Belirli dönemlerde Türk Ocağı, Parti Binası olarak kullanılan bina İkinci İstiklal Mahkemelerinin görüldüğü bina olarak ta tarihe geçmiştir.

1925 yılında Atatürk Şapka ve Kıyafet İnkılabı ile ilgili meşhur nutkunu bu bina önünde yapmıştır.

Müzede, tarih öncesi devirlerden itibaren Roma, Bizans, Beylikler ve Osmanlı dönemine ait arkeolojik eserler sergilenmektedir.

Kent Tarihi Müzesi

Valilik Konağı altında bulunan Kent Tarihi Müzesi, 29 Ekim 2002 tarihinde hizmete açılmıştır.

İlin tarihi ve kültürel mirasına yönelik fotoğrafların bulunduğu müzede, kent tarihi araştırmalarına kaynaklık eden kütüphane bulunmaktadır. Öğrencilerin, akademisyenlerin araştırma yapabileceği dökümanlar mevcuttur.

Müzenin en önemli eserleri arasında, Atatürk’ün Kastamonu’ya gelişi sırasında kullanılan halı (1907), dönemin Sana-i Nefise (Sanat Mektebi) okulunda yapılan piyano (1904-1907) gibi önemli eserler bulunuyor.

Kastamonu Kalesi

Kastamonu Valiliği tarafından 2008 yılında açılan komplekste Cumhuriyet Evş, Şapka Müzesi, Atatürk Sergi Salonu, Bebekevi ve Resim Galerisi bulunmaktadır.

Cem Sultan Bedesteni

Terziler Çarşısı olarak bilinen mevkiidir. Fatih Sultan Mehmet Hanın M. 1469 yılında Kastamonu Sancak Beyliği görevine gönderdiği görevine gönderdiği oğlu Şahzede Cem Sultan tarafından yaptırılmıştır. 1800lü yılların başlarında geçirdiği yangın nedeni ile halk arasında Karanlık Bedesten olarak adlandırılmıştır.

Memleket Kütüphanesi

Hükümet Konağının yanında yer almaktadır. 1900’ lü yılların başlarında inşa edilen kütüphaneye, Atatürk tarafından 1925 yılında 500 lira para bağışında bulunulmuş ve İlk Memleket Kütüphanesi hizmete açılmıştır.

2002 yılında onarım ve restorasyonu yapılarak resim ve fotoğraf galerisi olarak hizmete açılmıştır.

Osmanlı Saray Oteli

Osmanlı Devletinin ilk belediye teşkilatlarından birisi 1868 yılında kurulan Kastamonu Belediyesidir. Bugün restore edilen özel şirket tarafından Osmanlı Sarayı adıyla ve otel restoran olarak işletilen bina, 1921 yılında inşaatına başlanan , esnaf ve tüccarların desteğiyle 1924 yılında tamamlanan eski belediye hizmet binasıdır. Binanın mülkiyeti halen Kastamonu Belediyesine aittir.

Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi

Kastamonu Valiliği tarafından 2008 yılında açılan komplekste Cumhuriyet Evş, Şapka Müzesi, Atatürk Sergi Salonu, Bebekevi ve Resim Galerisi bulunmaktadır.

Şeyh Şabanı Veli Külliyesi

Şeyh Şabanı Veli Külliyesi, külliyede bulunan caminin kitabesinden III. Murad’ın Hocası Suca Efendi tarafından yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Şeyh Şabanı Veli Külliyesi; Degah Evleri, Cami, Türbe, Kütüphane, Asa Suyu ve Şadırvan'dır.

Hükümet Konağı

1902 yılında Vali Enis Paşa tarafından hizmete açılan Hükümet Konağı’ nın mimarı Vedat Tek’ tir. Arap mimari tarzında kesme taş ve kargir 3 katlı olarak inşa edilen bina günümüzde de Hükümet Konağı olarak hizmet vermektedir.

Hükümet Konağı’nın alt katında 2002 yılında kurulan Kent Tarihi Müzesinde ilin tarihi ve kültürünü yansıtan çeşitli yayınlar, resim ve fotoğraflar, eşyalar sergilenmektedir.

Yakupağa Külliyesi

Külliye'nin ilk yapımı Yavuz Sultan Selim'in hocası Halimi Çelebi'nin yaptırdığı cami ile başlamıştır. Daha sonra 1547 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın Hazine Reisi Yakup Ağa camiyi tadilata alıp; yanına medrese, imaret, misafirhane ve sıbyan mektebi inşa ettirerek yapıyı külliye haline getirir.

Cami; kesme taştan yapılmıştır, kubbeler kurşunla örtülüdür. Minaresi Cami’nin güneybatı köşesine inşa edilmiştir. Caminin kapısı ahşap ve sedef işçiliği ile dikkat çekmektedir. Oyma sanatının en iyi örneklerinden biridir. Kapı kanatlarındaki panolarda; ‘’Bu Cami’nin kapısı her zaman sevinçle açılsın’’ ve ‘’Ben Allah’ın birliğine şahadet ederim’’ yazıları bulunmaktadır.

Münire Medresesi El Sanatları Çarşısı

Nasrullah Camii arkasında yer alan medrese 1746 yılında Reisül Küttab Hacı Mustafa Efendi tarafından yaptırılmıştır. Yapı 2001 yılında Kastamonu Valiliği’nin düzenlemeleri ile turizme açılmıştır. Medrese içindeki 21 adet dükkanda, Kastamonu’ya ait her türlü geleneksel el zanaatı bulunabileceği gibi, yöreye ait şifalı bitkiler ve ürünlerden, Kastamonu yöresel mutfağına uzanan geniş bir gezi yapma imkanına da sahip olunabilmektedir.

Kaynak: Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. Kastamonu Rehberi. (2015)

Nasrullah Kadı Külliyesi

Nasrullah Kadı tarafından 912-1506 yılında vücuda getirilmiştir. Bünyesinde cami, medrese, şadırvan ve türbe bulunan külliye Vakıflar İdaresi mülkiyetindedir.

Cami: Nasrullah kadı tarafından 912-1506 yılında yaptırılmıştır. 1159-1746 yılında Reis’ ül Küttap Hacı Mustafa Efendi tarafından tamir edilerek genişletilmiştir. Bu esnada bir kütüphane ile bir de medrese eklenmiştir. Cami halen ibadete açık olup, Kastamonu’nun merkezi camisi konumundadır. Milli Mücadele döneminde M. Akif Ersoy’un bu camide verdiği vaaz cephedeki askerlere dağıtılarak maneviyatlarının yükseltilmesine çalışılmıştır.

Münire Medresesi: Nasrullah Kadı Külliyesi organlarındandır. Reis’ül Küttap Hacı Mustafa Efendi tarafından 1159-1746 yılında yaptırılmış olan medrese 1224-1809, 1230-1814, 1259-1843 ve 1279-1862 yıllarında tamir görmüştür. Uzun yıllar Vakıflar Öğrenci Yurdu olarak hizmet veren medrese, bu tarihten itibaren Kastamonu Valiliği İl Özel İdaresi Müdürlüğü'ne tahsis edilmiş ve el sanatları çarşısı olarak hizmet vermeye başlamıştır. 2005 yılında tahsisi iptal edilen medrese el sanatları çarşısı olarak hizmet vermeye devam etmektedir.

Horma Kanyonu

Pınarbaşı ilçesinde yer alan Horma Kanyonu, ilçe merkezine 3 km mesafede bulunmaktadır. Sahip olduğu doğal zenginlikleri ile Batı Karadeniz’in görülmesi gereken yerlerinden biri olan Horma Kanyonu son zamanlarda Pınarbaşındaki turizmi büyük ölçüde canlandırmıştır.

Kanyon içerisinden Ilıca Şelalesinden dökülen, Zarı Çayı geçmektedir. Batı Karadeniz’in tüm güzelliklerini gözler önüne seren Horma Kanyonu trekking için oldukça elverişli bir yapıya sahip olup kanyon sporları ve doğa fotoğrafçılığı için bulunmaz bir yerdir. Günümüzde ailelerin rahatlıkla yürüyebileceği 3 km'lik doğaya uygun ahşap platform bulunmaktadır. Horma Kanyonu doğal akvaryum niteliğinde olup etkileyici dev taş kazanları ve bölgeye özel endemik bitki çeşitleriyle dikkat çekmektedir.

Ilıca Şelalesi

Kastamonu Pınarbaşı’na 12 kilometre uzaklıkta Ilıca Köyü sınırlarında olan Ilıca Şelalesi. 15 metre yükseklikten dökülmektedir. Ilıca şelalesi, suyun döküldüğü yerde oluşan doğal havuz ve çevresi çeşitli bitki örtüsü ile kaplanmış egzotik bir görünüme sahiptir.

Ulaşım

Kastamonu Otogarı - Eğitim Fakültesi 

  • Mesafe: 5 km.
  • Kastamonu Otogarı'ndan Eğitim Fakültesine Kuzeykent yönüne hareket eden 2, 3 ve 4 numaralı şehiriçi otobüs hatları ile gidiş yapılabilmektedir. Katılımcılarımız 37079 (Yenişehir-1) durağında iniş yaparak Eğitim Fakültesine gelebilirler. 

Kastamonu Havalimanı - Eğitim Fakültesi

  • Mesafe: 20.2 km.
  • Kastamonu Havalimanı'na uçuşlar yalnızca İstanbul Havalimanı'ndan gerçekleşmektedir.
  • Kastamonu Havalimanı'ndan Eğitim Fakültesine özel servisler kalkmaktadır.
  • Ayrıca havalimanından taksi ile Eğitim Fakültesine ulaşım sağlayabilirsiniz. 

Kastamonu Merkez - Eğitim Fakültesi

  • Mesafe: 6.2 km.
  • Kastamonu merkezinden Eğitim Fakültesine Kuzeykent yönünde hareket eden 1, 2, 3, 4, 7, 8 ve 10 numaralı şehiriçi otobüs hatları ile gidiş yapılabilmektedir.

Konaklama

Konaklama önerileri daha sonra ilan edilecektir.
TURENG
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram